A kedvenc süteményem

Néhány évvel ezelőtt kóstoltam először a nálunk csak kardamomos süti néven futó mennyei eledelt, és azonnal beleszerettem. Az elkövetkező karácsonyok folyamán mindig megsütöttem, kivéve tavaly, amikor úgy gondoltam, kell egy kis változatosság... hogy aztán kénytelen legyek csupán vendégségben felfalni egy kilót belőle. Idén már nem kockáztattam, nagy tepsivel sütöttem, ám ez sem akadályozott meg azzal, hogy a máséból is derekasan fogyasszak. :-)

Bár mézes ízvilága miatt általában karácsonyra készül, valószínűleg a szilveszteri buliban is lehet vele hódítani.

pc242006.JPG

Kardamomos süti

Hozzávalók:

10 dkg aszalt barack
5 dkg mazsola
10 dkg dió
1/2 dl rum
10 g szalakáli
40 dkg méz
12 dkg cukor
1/2 dl narancslé
1 evőkanál kakaó
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
1-1 mokkáskanál őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér és zöld kardamom
40 + 20 dkg liszt

2-3 tábla étcsokoládé
színes cukordara a díszítéshez

Elkészítés:

Robotgéppel aprítsuk kis darabokra a megtisztított diót és aszalt gyümölcsöket. A mézet langyosítsuk meg, keverjük el benne a cukrot és a narancslevet. A rumban oldjuk fel a szalakálit.

dsc_0398.jpg

A mézes keverékhez adjuk hozzá a kakaót, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és az aszalt gyümölcsös keveréket. Ízesítsük a fűszerekkel, majd öntsük bele a szalakális rumot. Gyúrjunk a masszához 40 dkg lisztet, majd letakarva, szobahőmérsékleten hagyjuk állni egy éjszakát vagy egy egész napot.

Ha kellően megérett a keverék (ne ijedjünk meg az ammóniaszagtól, sütés közben el fog múlni), gyúrjuk bele a többi lisztet, és simítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe a tésztát. Előmelegített sütőben süssük körülbelül húsz perc alatt szilárdra. Hagyjuk kihűlni.

A csokoládé háromnegyedét olvasszuk meg gőz fölött, majd adjuk hozzá a maradékot apróra törve, és kevergessük olvadásig. A tésztát vágjuk kockára, és mindegyiket mártsuk meg a csokoládéban (félig vagy legalább a tetejét). Szórjunk rá színes cukordrazsét.

Igyekezzünk nem egyszerre felfalni az összeset, mert ahhoz azért laktató... :-)

pc293213.JPG