Gyors sajtos rágcsa

Ha hétköznap kell valamit sütni, általában a leggyorsabb receptekhez folyamodunk. Szerencsére találhatunk olyan finomságokat, amelyek az elkészítési idejük ellenére is fogunkra valók lehetnek. Nekem ilyen a sajtos csiga, amit egy nagyon sűrű hét ellenére is sikerült elkészíteni a barátnőmmel tartott szombati filmnézős napra.

Sajtos tallér

p1233230.JPG

Hozzávalók:

25 dkg liszt
egy kiskanál sütőpor
12,5 dkg vaj
1 dl tej
1 tojássárgája
só ízlés szerint

12,5 dkg sajt
12,5 dkg vaj
egy kiskanál só
egy csipet pirospaprika

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, elmorzsoljuk a vajjal, majd a tejjel és a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk. Kétfelé vesszük, és rövid időre hűtőbe tesszük.

A sajtot lereszeljük, összedolgozzuk a vajjal, a sóval és a paprikával. A tészta egyik felét kinyújtjuk téglalap alakúra, rákenjük a sajtos töltelék felét, majd szorosan feltekerjük. Ugyanígy járunk el a másik felével. A tekercseket fóliába csavarjuk és egy éjszakára hűtőszekrénybe, vagy ha nagyon sietünk, egy órára a mélyhűtőbe helyezzük.

A kellően megdermedt hengereket 3-4 milliméteres szeletekre vágjuk, mad a csigákat tepsibe terítjük (nem szükséges előtte kivajazni). Közepes lángon pirulásig sütjük őket.

p1233228.JPG

Egyszer, amikor nem volt tej itthon, elkészítettem úgy is, hogy egész tojást tettem a tésztába, és vizet adtam még hozzá, hogy kellően gyúrható legyen. Úgy is jó lett, de az eredeti változattal azért ropogósabb.

Végezetül hadd ajánljak egy filmet azok közül, amiket szombaton néztünk meg. Bár szomorú apropóból került kezünkbe, örökké pozitív barátnőm szerint a veszteség helyett az értékekre érdemes összpontosítani. Remélem, lesz, akinek ez a film is örömet okoz!