Sztrapacska

Ez a felvidéki étel roppant népszerű a családunkban (habár nem tudok róla, hogy bármelyik felmenőnk is odavalósi lenne), egy időben minden nagyobb összejövetelre készítettünk belőle. Egy régi történet szerint anyukám és a nagynéném egyszer egy egész fazéknyit elcsipegetett belőle beszélgetés közben. Én ezzel azért óvatos lennék, elég kiadós, laktató főétel.

p1193226.JPG

Juhtúrós sztrapacska

Hozzávalók:

60 dkg burgonya
30 dkg liszt

12,5 dkg juhtúró
1-2 nagy pohár tejföl
15-20 dkg szalonna, ízlés szerint

Elkészítés:

A burgonyát hámozzuk meg, és kis lyukú reszelőn reszeljük le. Gyúrjuk össze a liszttel, és kissé sózzuk meg. A szalonnát vágjuk fel kis kockákra, süssük ki a zsírját, majd szedjük ki belőle a pörcöt. Ha sok lenne a zsír, le is önthetjük egy részét.

Egy nagy fazékban lobogva forraljunk sós vizet, majd szaggassunk bele közepes méretű galuskákat a krumplis masszából. Várjuk meg, amíg feljönnek, majd szedjük ki, csöpögtessük le, és forgassuk meg a szalonnazsírban,

A galuskákat keverjük össze a juhtúróval és ízlés szerint a tejföllel is. Én szoktam hozzá is keverni, plusz tálaláskor a tetejére tenni. A sztrapacskát a sült szalonnával tálaljuk.

p1193227.JPG

Címkék: tészta főétel