Gyümölcskenyér tojásfehérjéből

Tojásfehérjéből mindig több van, mint kellene. Hiába igyekszünk úgy megválasztani a recepteket, hogy nagyjából ugyanannyi fehérjére és sárgájára legyen szükség, előbb-utóbb biztosan kell valami olyan finomságot sütni, amihez nem egész tojás kell. Ilyenkor kimenthetjük magunkat egy ezerszer variált habcsókkal, vagy kereshetünk egy új receptet. Például az alább közölt gyümölcskenyérét.

p1033220.JPG

Fahéjas szilvás gyümölcskenyér kívül-belül csokoládéval

Hozzávalók:

4 tojásfehérje
12 dkg porcukor
8 dkg liszt
0,7 dl olaj
10 dkg aszalt szilva
5 dkg mazsola
1 mokkáskanál fahéj
5 + 5 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj

p1033219.JPG

Elkészítés:

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, a vége felé hozzáadjuk a porcukrot is. Apránként beleszitáljuk a lisztet, kanállal óvatosan beledolgozzuk. Ugyanígy hozzákeverjük az olajat is.

Aprítógépbe tesszük az aszalt gyümölcsöket, az 5 dkg csokoládét és a fahéjat, és darabos keveréket készítünk belőle. Ezt is a habos részhez keverjük.

Kivajazott-kilisztezett formába simítjuk a keveréket, és előmelegített, forró sütőbe tesszük, majd öt perc után lejjebb vesszük a lángot, hogy közepes hőfokon süljön át a süteményt. Ha kész, kiborítjuk a formából, és hagyjuk kihűlni.

A csokoládét összeolvasztjuk az olajjal, és tetszés szerint a sütemény tetejére csorgatjuk. Szeletekre vágva tálaljuk a gyümölcskenyeret.

Ízlés szerint más gyümölccsel, fűszerrel is elkészíthető.

p1033218.JPG