Fánkszezon
Ha farsang, akkor fánk. Nem mintha az év további részében nem enném szívesen ezt az édességet, de szeretem az étkezésben is követni a hagyományokat. Ha nem akarunk sokáig vacakolni a fánksütéssel, készítsünk túrófánkot, amibe elég sütőport tenni, hiszen a túró önmagában is lazává teszi a tésztát. Éppen ezért nem szárad ki olyan gyorsan, mint a hagyományos fánkok, ha marad belőle, több napig is élvezhetjük.
Túrófánk
Hozzávalók:
50 dkg túró
1 tojás
8 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
23 dkg liszt
1 csomag sütőpor
egy csipet só
olaj a sütéshez
baracklekvár a tálaláshoz
Elkészítés:
A túrót villával összetörjük, a tojást szétválasztjuk, a sárgáját a túróval és a cukrokkal elkeverjük. A száraz összetevőket is elegyítjük, majd alaposan összedolgozzuk a túrós és a lisztes keveréket.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a tésztába forgatjuk.
Egy széles lábosban bő olajat forrósítunk, majd vizes kézzel gombócokat formázunk a masszából. Kicsit ellapítjuk őket, hogy fánkformájúak legyenek, és óvatosan az olajba helyezzük. Mindkét oldalukat pirosra sütjük.
Barack- vagy bármilyen más lekvárral, esetleg krémekkel, öntetekkel kínálhatjuk.