Palacsintanap

Számos országban húshagyókeddet palacsintanapként ünneplik, a farsang utolsó napján a legnépszerűbb tésztaételből fogyasztanak. Közlök egy gyors palacsintatészta-receptet, ha valakinek hirtelen nem lenne kéznél, hogy ők is megünnepelhessék a holnapi napot.

p5162928.JPG

Palacsinta

Hozzávalók:
30 dkg liszt
3 tojás
½ liter tej
1 evőkanál olaj
egy kiskanál cukor
egy csipet só
kb. 1 dl víz

olaj a sütéshez
tetszőleges töltelék

p3042146.JPG

Elkészítés:

Keverjük össze a lisztet a sóval és a cukorral, adjunk hozzá kevés tejet, míg sima masszát nem kapunk. Ekkor üssük bele a tojásokat, töltsük hozzá az olajat, majd apránként adjuk hozzá a maradék tejet is, és keverjük csomómentesre. A liszt fajtájának megfelelő mennyiségű vízzel hígítsuk. Hagyjuk tíz percet állni.

Egy palacsintasütőben forrósítsunk fel egy evőkanál olajat. Merőkanállal töltsünk kevés tésztát az edénybe, és körkörös mozdulatokkal oszlassuk el. Akkor jó, ha vékony lesz a kisülő tészta. Ha az egyik oldala megsült, sütőlapáttal fordítsuk meg. Ugyanígy járjunk el a többi tésztával is.

A tölteléket illetően csak a fantáziánk szabhat határt, maradhatunk a klasszikusoknál, mint kakaó, fahéj vagy lekvár, mehet bele puding vagy túrókrém, mindenféle gyümölcsök, és aki szereti, természetesen sósan is elkészítheti, hússal, gombával, sajttal, zöldségekkel töltve. Ha igazi ínyencek akarunk lenni, a töltelékhez illő öntettel tálaljuk.

p5162929.JPG