Fő az egészség
Szokásom szerint egyszerű és olcsó második fogást kerestem, amikor ráakadtam a bundás sült alma receptjére. Tetszett, de a bő olajban sütést igyekszem kiiktatni az életemből (tudtátok, milyen isteni a rántott hús sütőben elkészítve?), ezért kikísérleteztem egy tepsis változatot. A vaníliaöntettel való párosítás is saját ötlet, igyekeztem tartalmasabbá tenni az ételt. Nagyon finom, érdemes kipróbálni.
Bundás alma sütőben
Hozzávalók:
3-4 szép alma
A palacsintatésztához:
10 dkg liszt
1 evőkanál cukor
1 csipet só
1 dl tej
1 tojás
kb. 5 dkg margarin
A vaníliaöntethez:
4 dl tej
2 dkg étkezési keményítő
2 evőkanál cukor
fél vaníliarúd (akkor is jó, ha előzőleg már kikapartuk a magjait valami más ételbe)
Elkészítés:
Keverjük csomómentesre a palacsintatészta hozzávalóit. Az almákat hámozzuk meg, távolítsuk el a magházukat, és vágjuk őket ujjnyi vastag karikákra.
Egy tepsit vajazzunk ki vastagon. Az almakarikákat mártsuk meg a palacsintatésztában, kissé csöpögtessük le, majd fektessük a vajas tepsibe. Ha mind megvan, a maradék vajból csípjünk le kis darabokat, és helyezzük a szeletekre. Előmelegített sütőben, magas hőfokon süssük az almákat, amíg az aljuk meg nem pirul, ekkor fordítsuk meg őket, és tegyük vissza a sütőbe, amíg a másik felük is világosbarna nem lesz.
A vaníliaöntethez keverjük el a keményítőt a cukorral. Adjunk hozzá kevés tejet, amíg sima krém nem lesz belőle, majd a többi tejet forraljuk fel a vaníliarúddal. Ha már forr, húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a keményítős részt, és folyamatosan kevergetve forraljuk fel újra. Ha kész, hagyjuk kihűlni.
Az almakarikákat a vaníliaöntettel kínáljuk.